Toiminta Suomessa
Kagyu Samye Dzong Finland edustaa henkistä perinnettä, jonka kantavana voimana on buddhalaisuus ja uskontojenvälinen työ. Vastuuhenkilönä on suomalainen nunna Ani Sherab.
KSD Finland oli vuoteen 2013 asti osa Rokpa Finland ry: n toimintaa. Yhdistyksen puheenjohtaja Akong Tulku Rinpoche esitti tuolloin toiveen, että yhdistyksen henkinen, terapeuttinen ja humanitaarinen toiminta eriytetään toisistaan.
Ani Sherab (Pirkko Siltaloppi) sai tiibetinbuddhalaiset nunnan valat Kenting Tai Situ Rinpochelta vuonna 1989 ollessaan 4 vuoden mittaisella perinteisellä retriitillä Skotlannin Kagyu Samye Lingissä. Ani Sherab opiskeli siellä yhtäjaksoisesti 9 vuotta ja on myöhemmin täydentänyt koulutustaan monilla kursseilla.
Hän on toiminut Suomessa vuodesta 1997 Akong Tulku Rinpochen ja Lama Yeshe Losal Rinpochen pyynnöstä, ja vetänyt lyhyitä retriittejä mm. Suomen ja Norjan Lapissa sekä Saaristomerellä. Nykyisin hän opettaa pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Hän on toinen Kuinka tiikeri kesytetään -kirjan suomentajista.
Rokpa Finland ry:n perustaminen
Rokpa Finland ry perustettiin Skotlannissa Kagyu Samye Lingin luostarissa sunnuntaina 26.5.2002, Buddhan valaistumisen ja parinirvanan juhlapäivänä. Paikalla oli kolmetoista suomalaista ja Akong Tulku Rinpoche, joka valittiin yhdistyksen puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajaksi valittiin Ani Sherab. Välittömästi kokouksen jälkeen siunattiin kahdeksan stupaa.
Suomalaisryhmän jäsenillä oli yhdistyksen perustamisviikonloppuna mahdollisuus osallistua Samye Lingissä myös turvautumisseremoniaan sekä Chenrezig ja Lääkäribuddha-initiaatioihin, jotka Rinpoche antoi.
Toimintavuosinaan yhdistys järjesti moni dharma-opetustilaisuuksia, kutsui Suomeen vierailevia opettajia, keräsi varoja ROKPA Internationalin humanitaarisille kohteille ja toimi tukena alkavalle Tara Rokpa -terapialle Suomessa
Yhdistyksen perustamispäivänä 26.5.2002 Kagyu Samye Lingin luostarin sisääntuloväylän varrella siunattiin kahdeksan stupaa. Aiemmin oli jo valmistunut kahdeksan, joten nyt sisääntuloväylää reunustaa 16 stupaa. Tri Akong Tulku Rinpoche asetti niiden sisään mantroja, pyhäinjäännöksiä, kallisarvoisia kiviä, yrttilääkkeitä ja keskusrungon, "elämänpuun", jonka jälkeen stupat sinetöitiin ja pyhitettiin.
Akong Rinpoche johti stupien siunaamisseremoniaa. Päivä oli Buddhan valaistumisen ja parinirvanan juhlapäivä. Koska samaan aikaan oli täysikuu ja tapahtui kuunpimennys, se oli erityisen hyväenteinen. Rinpoche mainitsi myöhemmin, että sellaisena päivänä tehdyt hyvät teot ovat satatuhatta kertaa voimakkaampia kuin tavallisena päivänä.
Sunnuntai-iltapäivällä vajracharya Akong Tulku Rinpoche antoi Chenrezig initiaation ja valtuudet myötätunnon bodhisattvan harjoitukseen. Seremonian lopuksi ihmisillä oli mahdollisuus pyytää Rinpochen siunaus.
Kuvia Akong Tulku Rinpochen ja Lama Yeshe Rinpochen Suomen-vierailuilta: