Kagyu Samye Dzong Finland

   Tiibetinbuddhalainen meditaatiokeskus


Khenpo Sodargye luentomatkalla USA:ssa 2013


Khenpo Sodargye Rinpoche 


Khenpo Sodargye syntyi Itä-Tiibetissä Khamin maakunnassa 1962. Hän sai buddhalaisen munkin valat vuonna 1985 kuuluisassa Larung Garin buddhalaisessa instituutissa.

Oppilaitos on suurin vastaavista koko maailmassa, ja se syntyi spontaanisti yhä uusien oppilaiden kerääntyessä hyvien opetusten äärelle Himalajan rinteille. Khenpo Sodargye oli instituutin perustajan, edesmenneen Khenchen Jigme Phuntsok Rinpochen oppilas.

Khenpo Sodargye opiskeli buddhalaista filosofiaa ja sai kaikki esoteeriset perinteensiirrot. Hän on toiminut instituutin johtajana, luennoinut eri puolilla maailmaa ja kääntänyt opetuksia tiibetistä kiinaksi.

Hän on moderni buddhalainen ajattelija, joka tunnetaan Aasiassa ja länsimaissa pyrkimyksistä yhdistää perinteinen buddhalainen ajattelu maailmanlaajuisiin kysymyksiin ja nykyaikaiseen elämäntapaan.

Khenpo Sodargye Rinpochen luentomatkat ovat ulottuneet Kiinan ja Itä-, Etelä- ja Kaakkois-Aasian eri osiin, Australiaan, Uuteen Seelantiin, Eurooppaan, Afrikkaan ja Pohjois-Amerikkaan. Hän on luennoinut mm. Harvardissa, Columbiassa, Yalessa, Princetonissa, Standfordissa, sekä Pekingin, Toronton, Aucklandin, Melbournen, Singaporen, Taiwanin ja Hong Kongin yliopistoissa.Lontoon Kagyu Samye Dzong-keskuksen vieraana Khenpo Sodargye oli lokakuussa 2015.

Khenpo itse sanoo: ”En tiedä kuinka kauan elän, mutta jos on yksikin kuuntelija, ponnistelen ollakseni hänelle avuksi Dharman kautta viimeiseen hengenvetoon.”

Jotta laajempi kuulijakunta voisi osallistua säännöllisesti dharmaopetuksiiin, Khenpo alkoi kymmenisen vuotta sitten hyödyntää nykyaikaisia tiedotusvälineitä julkaisten videoita ja opetustekstejä. Samoihin aikoihin hän ryhtyi humanitaariseen työhön esimerkkinä buddhadharman harjoittajille. “Initiation of Loving Heart” -aloitteen nimissä Khenpo on perustanut peruskouluja, luostarikouluja ja palvelukoteja, joissa tuetaan erityisesti ikääntyviä maallikkobuddhalaisia.

Khenpon aika kuluu tiiviisti dharmaa opettamalla, harvoin on päivää, jolloin hän ei opettaisi. Iltaisin hän kääntää dharmatekstejä, joista on julkaistu yli sata teosta. Hän sanoo: ”Vaikka voisimme olla hyödyksi vain yhdelle olennolle, joka tulisi ajatelleeksi jotain hyvää meidän ansiostamme, meidän tulisi tahtoa palvella häntä miljoonien ja taas miljoonien universumeiden iän ajan.” 

Khenpo Sodargye Rinpochen kotisivut 

Posti
Tietoja
Instagram