Kagyu Samye Dzong Finland

   Tiibetinbuddhalainen meditaatiokeskus

Holy Isle


Vuonna 1990 eräs irlantilainen nainen tarjosi Samye Lingin apotille, Lama Yeshelle saarta ostettavaksi. Nainen sanoi, että neitsyt Maria oli neuvonut häntä lähestymään buddhalaisia Samye Lingissä. Lama tunsi, että paikka muistutti hänen kotiseutujaan Tiibetissä.  

Saarta tutkittuaan hän istui sen rannalla katsellen, kun valot syttyivät vastapäisen Lamlashin satamaan. Silloin hän muisti näyn, jonka hän oli nähnyt unijoogaa harjoittaessaan Woodstockissa vuosia aiemmin. Hän koki silloin lentävänsä yli kauniin saaren, jonka ympärillä valot vilkkuivat kuin voilamppujen liekit. Lama Yeshe tiesi, että hänellä on saareen voimakas yhteys, ja että hänen tulisi tehdä kaikkensa, jotta se saadaan ostetuksi.  

Lama Yeshe ymmärsi, että saarella on merkitystä ihmisille uskonnosta riippumatta, sillä sen historia kattaa niin kristinuskon kuin aiemmat esikristillisetkin perinteet. Vaikka varoja ei ollut, Lama Yeshe onnistui herättämään vastakaikua monissa, ja tarvittava määrä lahjoituksia saaren ostamiseksi saatiin kerättyä ja saari ostettiin vuonna 1992.

Holy Isle on saanut nimensä siellä 500-luvulla luolassa asuneen kristillisen pyhimyksen, Saint Molaisen mukaan. Saaren länsirinteellä sijaitseva luola on ollut pyhiinvaelluspaikkana noista ajoista lähtien. Saaren pohjoispäähän on entisen maatilan runkoa myötäillen rakennettu keskus The Centre for World Peace and Health, jonka tiloja voidaan käyttää eri uskontojen ja henkisten suuntausten kursseihin ja seminaareihin. Sen avajaiset olivat vuonna 2003. Eteläpäässä sijaitsevat majakanvartijan talot on kunnostettu naisten pitkiä retriittejä varten. Ensimmäinen kolmen vuoden, kolmen kuukauden ja kolmen päivän retriitti päättyi siellä maaliskuussa 2006. Tässä retriitissä oli mukana naisia kahdeksasta eri maasta.

Eteläosaan saarta suunnitellaan lisää tiloja pitkiä buddhalaisia retriittejä, ja tulevaisuudessa miesten ja naisten rinteisiin soluina rakennetut yksiköt sijaitsisivat vierekkäin. Kaikessa rakentamisessa pyritään ottamaan huomioon ekologiset näkökohdat. Holy Isle on ARC:n (Alliance of Religions and Conservation) suojeltavien kohteiden luettelossa.

Kauniilla saarella laiduntaa lauma harvinaisia eriskay-poneja ja soay-lampaita sekä sanaan-vuohia. Nyttemmin siitä on tullut keidas myös lukuisille vierailijoille, jotka tulevat pyhiinvaelluksille tai kursseille ja lyhyille retriiteille.

Holy Islen historia
Holy Isle rukous
The 12th Kenting Tai Situpa on Holy Island 1993
Holy Isle Project  
Holy Isle Art

Posti
Tietoja
Instagram