Kagyu Samye Dzong Finland

   Tiibetinbuddhalainen meditaatiokeskus

Khenpo Damcho Dawa Rinpoche

Khenchen Damcho Dawa Rinpoche johtaa Tulkujen koulua Yushussa, Tiibetissä. Hän on arvostettu dharmaopettaja ja tunnettu myös humanitaarisesta työstään. Hän on mm. perustanut koulun köyhille ja orvoille lapsille kotikaupunkiinsa, missä koulutuspaikkoja on rajoitetusti.

Damchö Dawa Rinpoche syntyi paimentolaisperheeseen Juelan kylässä Nangchenin maakunnassa Itä-Tiibetissä ja vihittiin buddhalaiseksi munkiksi 13-vuotiaana, vuonna 1980. Hän sai perinteisen tiibetinbuddhalaisen kasvatuksen, opiskeli laajasti ja sai harjoitusohjeita oivaltaneilta mestareilta.

Hän opiskeli shedrassa viiden vuoden ajan ja vastaanotti arvonimen khenpo, joka vastaa buddhalaisissa opinnoissa professorin arvoa. Vuonna 1995 hän perusti uuden shedran ROKPA Internationalin puheenjohtajan, Akong Rinpochen tuella ja Dzongtshod Rinpochen pyynnöstä. Shedra sijaitsee Yushussa lähellä hänen kotipaikkaansa.

Khenpo Damchö Dawa on johtanut shedraa sen perustamisesta alkaen. Shedra on erityinen kahdesta syystä. Ensinnäkin se on pääosin tarkoitettu tulkuille (tunnistetuille jälleensyntyneille lamoille), joita tiibetiläisessä perinteessä kunnioitetaan, ja joiden  koulutuksen varmistaminen on tärkeää. Toiseksi shedra kouluttaa kaikkien neljän koulukunnan munkkeja ja he opiskelevat yhdessä. Tämä on uraauurtavaa Tiibetissä ja Rinpochea kunnioitetaan tästä syystä suuresti.Vaikutelmia

Khenpo Damchö Dawa Rinpoche pyrkii säilyttämään eri koulukuntien perinteitä. Hän opettaa tiibetinbuddhalaisuutta sekä käytännön harjoitusten että filosofisen opin muodossa. Keräämällä kulttuurivallankumouksen aikana hävitettyjen kirjoitusten jäänteitä hän on onnistunut julkaisemaan joitakin pitkään kadoksissa olleita tekstejä, joilla on suuri merkitys buddhalaisille oppineille. Joitakin tekstejä on myös käännetty kiinaksi, koska kiinalaisia opiskelijoita on kasvava joukko.

Buddhalaisen harjoituksen ja opiskelun lisäksi Rinpoche on järjestänyt huomattavaa humanitaarista apua synnyinseudulleen. Vuonna 1999 hän perusti koulun orvoille ja köyhille lapsille kotikaupunkiinsa Yushuun, sillä lasten oli hyvin vaikea päästä kouluun. Koulussa on nyt 120 oppilasta ja useat hyvin arvosanoin suoriutuneet oppilaat ovat saaneet lahjoitusvaroilla tuetun jatkokoulutuspaikan. Vakava maanjäristys lähes tuhosi Yushun vuonna 2010, ja Rinpoche on aktiivisesti kerännyt varoja eloonjääneille perustarpeisiin ja rukoillut kuolleiden puolesta.
 Keväällä 2012 Khenchen Damcho Dawa Rinpoche vieraili Britanniassa toista kertaa. 

Rinpoche on arvostettu lama, opettaja ja kirjailija, jonka toiminta on ollut hyödyksi monille ihmisille. Hänen tavoitteenaan on säilyttää ikivanhaa viisautta eri perinteistä ja antaa apua hädänalaisille. On hyvin onnekasta meille, että hän pääsee vierailemaan myös Euroopassa. Olkoon hänen vierailunsa aidosti hyödyksi ja lisätköön se ymmärrystä ja tietoa.

Video: Transforming Adversity Into The Path of Awakening - Part 1/3    Part 2/3   Part 3/3

Kallisarvoinen ihmiselämä suomennos
Refuge in english
Karma - answers to questions in english


Posti
Tietoja
Instagram