Kagyu Samye Dzong Finland

   Tiibetinbuddhalainen meditaatiokeskus

Kurssit ja tapahtumat

Buddhalaisia meditaatiomenetelmiä mielenrauhan saavuttamiseksi

la-su 23.-24.5.2020 - siirtyy koronaviruspandemian vuoksi, uusi ajankohta 8. - 9.8.2020

Kallvikinniemen luonnonsuojelualue sijaitsee kävelymatkan päässä retriittipaikasta. Avara meriuonto ja raikas metsä tarjoavat rauhallisen ympäristön meditaatiolle.

Kulttuurikeskus Sofia järjestää nyt toista kertaa meditaatio-painotteisen viikonlopun buddhalaisnunna Ani Sherabin johdolla. Paikka sijaitsee Helsingin Vuosaaressa Kallvikin luonnonkauniilla niemellä meren äärellä.

Syvennymme retriitillä Buddhan opettamiin meditaatiomenetelmiin: mielen rauhoittamisen keinoihin, mielikuvaharjoituksiin ja myötätunnon kehittämiseen. Pohdimme millaisella motivaatiolla meditoiminen kannattaa ja miksi hiljentyä.

Ani Sherab sai tiibetinbuddhalaiset nunnan valat vuonna 1989 ollessaan neljän vuoden mittaisella perinteisellä retriitillä Skotlannin Kagyu Samye Lingissä. Hän on toiminut Suomessa vuodesta 1997, vetänyt lyhyitä retriittejä ja opettanut buddhalaista filosofiaa. Hän on toinen Kuinka tiikeri kesytetään -kirjan suomentajista ja edesauttanut Tara Rokpa -terapian juurtumista tänne. Nykyisin Ani Sherab toimii Helsingissä ja on vastuussa Kagyu Samye Dzong Finlandin toiminnasta. Ani Sherab on osallistunut uskontojen väliseen yhteistyöhön ja ollut myös seminaaripuhujana Kulttuurikeskus Sofiassa.

OHJELMA:

Lauantai 23.5.

11.30 Lounas
13.00 Retriitti alkaa, meditaatio-ohjeet ja itsenäistä harjoitusta
15.30 Iltapäiväkahvi
16.00 Ohjattuja meditaatioharjoituksia
Itsenäistä harjoitusta
18.00 Päivällinen
Mahdollisuus henkilökohtaiseen palaveriin meditaatioon liittyvissä kysymyksissä.
19.00 Iltakävely Kallvikinniemen luonnonsuojelualueelle
Iltapalaa voi kukin ostaa omalla kustannuksella aulakahvilasta.

Sunnuntai 24.5.

9.00 Aamiainen (majoittuville)
10.00 Myötätunnon meditaatio
Palaute ja loppukeskustelu
12.00 Lounas ja kotiinlähtö

Sitovat ilmoittautumiset 23.3.2020 mennessä ilmoittautumislomakkeella tai reception@sofia.fi, puh. 010 277 900. Retriitille otetaan 10-20 henkilöä. Retriitistä lähetetään ilmoittautuneille ennakkolasku, joka tulee maksaa ennen kurssia.

Ilmoittautuminen kursseille on sitova. Kurssipaketti myydään kokonaisuutena. Jonkin osan käyttämättä jättäminen ei oikeuta hinnanalennukseen eikä takaisinmaksuun. Kurssista lähetetään ennakkolasku. Kurssin peruminen on tehtävä viimeistään 14 päivää ennen kurssin alkua. Tätä myöhemmin tehdyistä peruutuksista veloitamme 50 % korvauksen kurssin hinnasta. Mikäli peruutus jää kokonaan tekemättä, peritään koko kurssimaksu.

Hinta:
Viikonlopun hinta 195 € sis. ohjauksen, ohjelman mukaiset ruokailut (lounas x 2, iltapäiväkahvi, päivällinen) ja majoituksen yhden hengen huoneessa. Hinta sisältää alv. Yhden hengen huone on suositeltava retriittiin keskittymisen näkökulmasta. Ilmoittaudu lomakkella.

Kulttuurikeskus Sofiassa on mahdollisuus iltasaunaan tai aamu-uintiin (allas). Myös mereen pääsee virkistäytymään. Pukukoppi ja laituri ovat aivan vieressä. Varaa halutessasi uimavarusteet mukaan.

Jos sinun vaikea istua lattialla, voit hyvin istua tuolilla harjoitusten ajan. Toisaalta esim. joogaa harrastaneet meditoivat mielellään risti-istunnassa. Asento ei ole keskeisen tärkeä, mutta risti-istunnasta on pitemmän päälle hyötyä, ellei se tuota kipua. Voit ottaa mukaan tyynyn tai viltin ja kokeilla lattialla istumista. Pääasiassa istumme tuoleilla. Harjoituksiin liittyvät kysymykset voi lähettää Anille: ani.sherab@gmail.com. 


Mielenrauhaa mindfulnessisista 

Fyysinen jooga rauhoittaa ja rentouttaa, ja meditaatioharjoitukset ovat joogan luonnollinen jatke. Kurssilla saat henkilökohtaista opetusta pienryhmässä. Voit valita istutko risti-istunnassa vai tuolilla oman kehon tuntemusten mukaan. Harjoitukset ovat lyhyitä ja niiden välissä annetaan palautetta.

Tutkimme mistä mielenrauha syntyy ja miten saamme itsemme tasapainoon. Menetelmänä toimii mm. mindfulness, jonka juuret ovat 2500 vuotta vanhassa buddhalaisessa meditaatioperinteessä.

Ohjaajana kurssilla toimii Ani Sherab, joka sai nimensä tiibetinbuddhalaisilta lamoilta, kun hänestä tuli nunna v. 1989 Skotlannin Kagyu Samye Lingissä. Hän on opettanut meditaatiota Suomessa vuodesta 1997. Ani ohjaa sekä aloittelijoita että jo pitempään meditoineita. Buddhalaisen meditaation perusharjoituksia voi soveltaa kuka vain uskonnosta riippumatta.

Milloin: su 22.3., su 19.4. ja su 10.5. klo 14-15. - peruttu pandemian takia toistaiseksi. Maksu: lahjoitus Anille oman maksukyvyn mukaan.Bloom Wellbeing joogastudio, Urheilukatu 5, 00250 Helsinki. Sisäänkäynti katutasossa Bolt Arenan kivijalassa. Ilmoittautumiset varausjärjestelmän kautta.


Kuinka tiikeri kesytetään

Akong  Tulku Rinpochen klassikoksi muodostunut kirja Kuinka tiikeri kesytetään uudistettuna suomennoksena. Kirja tarjoaa tuoreen näkökulman mielen kesyttämiseen, se painottaa omaa kokemusta, tunnetta ja lämpöä. Itse asiassa se on ikivanha ja koeteltu, koska se nousee vuosituhansia vanhasta viisausperinteestä. 

25 vuodessa tästä kirjasta on tullut uranuurtaja siinä, miten näitä opetuksia voidaan tuoda länsimaisten ihmisten tueksi. STT: Mitä tapahtuu, kun buddhalainen psykologia yhdistyy länsimaalaisiin terapiamuotoihin?


Basam Books klubi Keskustakirjasto Oodissa 2019: 

Kuinka tiikeri kesytetään -kirjan suomentajat Ani Sherab ja Tuula Styrman kertovat kirjan syntyvaiheista ja kuinka sen meditatiivisia ja terapeuttisia harjoituksia käytetään. Haastattelijana Mili Kaikkonen.


Helsingin Kirjamessut 2018: 

Ani Sherab ja Tuula Styrman keskustelivat Akong Tulku Rinpochen kirjan uudesta suomennoksesta Helsingin Kirjamessuilla 2018.Dharmapiirit ja yksityisopetus

Dharmapiiri muodostuu useimmiten muutamasta henkilöstä, jotka toivovat ohjausta harjoitukseen. Piireissä meditoidaan ja keskustellaan Buddhan opetuksista. Kokoontumisajat sovitaan piirikohtaisesti, Ohjaajana toimii Ani Sherab. Myös yksityisopetusta, tiedustelut info@samye.fi. Paikka: Rosalankuja 2, 00590 Helsinki.

Yhteismeditaatiot Kampin kappelissa

Kampin Kappeli

Kampin kappelissa järjestetään uskonnollisten traditioiden yhteismeditaatioita keskiviikkoisin kuussa  Kevätkaudella 2020 vetovastuussa ovat buddhalaisuutta edustamassa Tommi Siivola ja Ani Sherab sekä kristilliseltä puolelta Sinikka Leppihalme ja Hiljainen tila.Yhteismeditaatio on klo 18-19, mutta ellet ehdi meditoida kokonaista tuntia, voit liittyä mukaan myös kuuden jälkeen. Pieni äänimerkki päättää harjoituksen ja sen jälkeen kokoonnutaan salin ulkopuolella. Suuntaamme läheiseen kahvilaan vaihtamaan ajatuksia noin tunniksi.

Tammi-toukokuussa 2020 yhteismeditaatiot  joka kuukauden ensimmäinen keskiviikko paitsi tammikuussa 8.1.


Retriittikeskus Nepalissa

Drupon Khen Rinpoche tarjoaa harvinaista retriittimahdollisuutta Nepalissa. Kuusivuotinen ohjelma kansainvälisille oppilaille toteutetaan rahaston turvin, ja se on osanottajille maksuton. Lue lisää


AKONG - A Remarkable Life dokumenttielokuva 

Dokumenttielokuva AKONG - a Remarkable Life sai ensi-iltansa Suomessa 17.9.2017. Elokuva kertoo inspiroivan tarinan Chöje Akong Tulku Rinpochen elämästä. Akong Rinpoche auttoi lukuisia ihmisiä elämänsä aikana rakastavan ystävällisyyden, myötätunnon ja humanitaarisen avun keinoilla. Haluamme jakaa hänen tarinansa tuleville sukupolville.


Jos jaluaisiti järjestää varainkeruutapahtuman elokuvaillan yhteydessä, ota yhteyttä info@samye.fi. Elokuvailtojen aikana kerätyt varat lahjoitetaan Akong Memorial Foundationille Akong Rinpochen työn jatkamiseksi. 


Muut dharmatapahtumat ja kurssit 

Buddhalaisuuden perusteet  –  kolmivuotinen kurssi (englanninkielinen)
Mindfulness Association free online course
Kagyu monlam Bodhgayassa vuosittain

Tara Rokpa -terapia

Tuula Styrman vastaa Tara Rokpa -terapiasta Suomessa


Tara Rokpa -prosessi on mielenharjoittamisen menetelmä, joka perustuu myötätuntoon. Siinä yhdistyvät buddhalainen filosofia ja länsimainen psykologia. Rentoutus- ja mielikuvaharjoitukset, hieronta, elementtityöskentely, luova kuvatyöskentely ja muistelutyö turvallisessa ryhmässä auttavat kehittämään kykyä kohdata myötätuntoisesti elämän haasteita. Harjoitusten avulla voit löytää uuden näkökulman omaan elämääsi. Jos myös henkinen ulottuvuus on olennaista omassa kasvussasi, menetelmä voi sopia sinulle. Se voi avata ovia onnellisempaan ja merkityksellisempään elämään.

Opi rentoutumaan -illat

Opi rentoutumaan on kurssi, jonka aikana tutkitaan ja koetaan, millaista hyötyä tavallista rauhallisemmasta mielentilasta ja rentoutuneesta kehosta on. Kurssilla opitaan kiireettömässä tunnelmassa erityisiä rentoutumis- ja visualisaatioharjoituksia sekä käytetään yksinkertaista hierontaa ja tehdään helppoja tasapainottavia liikkeitä.

Ohjaajana toimii Tuula Styrman, joka opiskelee työn ohessa Tara Rokpa -terapeutiksi.

"Tara Rokpa -menetelmä ja sen harjoitukset
ovat olleet minulle alku kohti avoimuutta, 
rentoutta ja myötätuntoisempaa elämänasennetta."

Rentoutunut avoimuus on meille tarjolla koko ajan, vaikka elämämme on suurimman osan aikaa niin kiireistä ja stressaantunutta, että emme ehdi aina edes tiedostaa kokemaamme.

Opi rentoutumaan -harjoitukset perustuvat Edie Irwinin kirjaan Healing Relaxation, joka pohjautuu pitkäaikaiseen yhteistyöhön Akong Rinpochen kanssa. Akong Rinpoche on yhdessä länsimaisten terapeuttien kanssa kehittänyt nämä menetelmät.

Opi rentoutumaan -kurssi valmistaa Tara Rokpa -terapiaprosessiin, ja toimii hyvin myös omana kokonaisuutenaan, kun opetellaan rentoutumaan ja tehdään siihen liittyviä harjoituksia. Kurssi sisältää neljä kokoontumiskertaa.

Tuula Styrmanin ohjaa Opi rentoutumaan -iltoja, joissa tehdään liikeharjoituksia, helppoa hierontaa ja visualisaatioharjoituksia Tara Rokpa -terapian työvälinein. Illan kesto n. kaksi tuntia.
 
Opi rentoutumaan -harjoitukset vahvistavat läsnäoloa, kehotuntemusta sekä tietoisuus- ja tunnetaitoja. Niistä voi olla apua mm. kehon jännitystilojen purkamiseen, parempaan uneen ja rentoutumiseen. 
 
Harjoitusillat tarjoavat myös mahdollisuuden tutustua Tara Rokpa -terapiaprosessiin.

Lisää tietoa Tara Rokpa -terapiasta suomeksi: Tara Rokpa -terapia ja englanniksi: Tara Rokpa Therapy

Voit osallistua iltoihin vaikka et olisi kiinnostunut varsinaisesta terapiaprosessista.

Ilmoittaudu mukaan iltoihin Tuulalle: tuula(at)create.fi  tai tekstiviestillä p. 050 548 9717.
Näin saamme sanan osallistujille, jos aikatauluihin tulee muutoksia tai joudumme perumaan illan vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Create amoven Hyvinvointigalleria
Sofia Future Farm -kaupunkikeskuksen Offline-tila, 6. krs
Sofiankatu 4, Helsinki. Helsinki. Kartta

Hinta: 20 €/kerta, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät 10 €/kerta.

Tara Rokpa Finland facebookissa ja englanninkieliset sivut www.tararokpa.org

Sofia Future Farm -kaupunkikeskuksen Offline tila
Posti
Tietoja
Instagram